2018. május 3., csütörtök

Puccini Festival 2015






Ebben az évben egy másik opera fesztiválon vettünk részt. Előtte persze pontosan megterveztem minden lépésünket. Útitársaim Léda és barátnője, Éva. 


A Google segítségével tudtuk, hogy a szállásunk hogy fog kinézni Montecatini Terme városában. Léda megnyugtatott bennünket, hogy ő egészen biztosan felismeri a zöld zsalugáteres épületet. Az utcában, de még a környező utcákban is az összes épületen zöld zsalugáter volt. Miután 3-4 kört mentünk ugyanarra, rátaláltunk a barátságos kis szállásunkra. 


A másnapi programunk csodás volt. Először Puccini szülővárosát, Luccát néztük meg. A száz templom városa igen érdekes volt, de bennünket főleg a szülőházból kialakított múzeum érdekelt. A művész zongorái, kottái, főszereplőinek ruhái és közben végig szólt egy-egy részlet valamelyik operájából. 
Ezután Pisa következett. Az itáliai építészetre jellemző székesegyház (duomo), a keresztelőkápolna (battistero) és a harangtorony (campanile)  hármas elkápráztatott bennünket, ahogy az egyszerű kis utcából egy keskeny átjárón keresztül beléptünk a térre, és mindez hirtelen tárult elénk. Én negyedszer voltam itt, de számomra is éppen úgy csodás volt. A lányokon láttam, hogy hirtelen meghökkentek ettől a váratlan csodás látványtól.


Ezután következett Torre del Lago. Szerettünk volna megebédelni a városban, de teljesen eredménytelen volt minden keresgélésünk. Kb. 3-4 faluban is körülnéztünk a környéken, de minden csak késő délután nyitott ki. Így egy híd alatt fogyasztottuk el a két napja cipelt szendvicsünket. Még milyen jó, hogy cipeltük! :-) Sőt, mi több, a híd alatt ejtettük meg az átöltözést is. Miután befaltunk mindent, elmentünk egy hajóútra a tavon. Ennek is igazi "pucciniano" hangulata volt, hiszen ott is az ő zenéjét hallgattuk hajókázás közben. Torre del Lago minden utcája Puccinihez kötődik, szinte minden szereplőjéről neveztek el utcát.

Aztán irány az előadás! A Toscát néztük meg. Láttuk már ezt az operát néhányszor, de itt különleges hangulata volt. 

A következő napunkat Firenzében töltöttük el. Bejártuk az Ufficit, majd elmentünk az Akadémiára. Gyönyörködtünk a dómban, megcsodáltuk köztéri szobrokat, majd átkeltünk az Arno folyón a  Ponte Vecchion végignézve az ékszerüzleteket.  Hálásak lehettünk szállásadónknak, akinek tanácsát megfogadva vonattal mentünk, így elkerülhettük a parkolás nehézségeit. A vasútállomás egészen közel van a centrumhoz, úgyhogy nem kellett túl sokat gyalogolnunk.



A következő napon Arezzo, Vinci és Pistoia következett, majd Montecatini Terme újra és újra.










Hamar eltelt az öt nap, úgyhogy indultunk tovább. Először Perugiaba mentünk. 

Majd felkerekedtünk a következő szállásunkra San Severinoba.



Mielőtt tovább indultunk volna, elmentem szeretteim sírjához Castellraimondon. 



Ezután következett Urbino, Raffaelo szülővárosa.


Miután innen eljöttünk, akkor jöttünk rá, hogy a személyi igazolványaink a szálláson maradtak. Már túl messze voltunk, úgyhogy telefonon kértem utánküldést... így is lett. Rimini környékén még megálltunk egy kicsit a tengernél, de a fürdést kihagytuk. Ezután irány haza.

Viszlát jövőre!



1 megjegyzés:

Verona 2024

 A korábbi évekhez hasonlóan reggel összeszedtem a társaságot, ötkor már neki is vágtunk az útnak. Útitársaim: Léda, Gabi és Ildikó. Az útvo...