2018. november 18., vasárnap

Málta terv 2018

Szokásomhoz híven lejegyzem a tervet, majd később a megvalósítást.
Indulás Ferihegyről Vizz Air géppel a hajnali órákban, így már korán megérkezünk Máltára

   

A reptérről (Airoport 1 megállóból) Valetta központjába 20-30 percenként közlekednek az X4 jelű reptéri transzferek.
Menetrend:


A reptéri automatákban megvásárolhatóak a jegyek, majd még eldöntjük, hogy melyiket válasszuk. Van normál hetijegy, van olyan kártya is, amelyik egy hétig az összes buszjáratra jó, jó a kompokra és egy napon engedélyez a hop on hop off városnéző buszokra. (Közlekedés).


 Az első napra tervezem a Barakka kertek megnézését, ami a szállásunktól kb. 10 perc séta.

Felső-Barakka kert
Nem találtam arra vonatkozóan semmit, hogy a Barakka elnevezés honnan ered. A képeket nézve arra gondolok, hogy barokk kertet jelöl, persze lehet, hogy tévedek. Majd talán ott megtudjuk.

Alsó-Barakka kert
A kertben Antonio Sciortino szobrát feltétlenül meg kell néznünk! Alig múlt 20 éves a máltai szobrász, amikor megihlette a Nyomorultak utcagyereke, Gavroche, akiről mintázta a szobrot. A műtermi alkotást Málta az angol királynőnek (akkor még csak hercegnő) ajándékozta. 

A kültéri pedig a Felső-Barakka kertben található. A szobor életre kelti a forradalom idején az utcán élő gyerekeket.

A következő érdekességet, a Triton szökőkutat a Városkapun keresztül közelítjük meg. A Városkapuról annyi, hogy ez már az ötödik, ami ugyanezen a helyen áll. Volt ez Szent György kapu, Királykapu, Nemzeti kapu. Átnevezeték, átépítették... stb. A jelenlegi 2014-ben épült.




Hááát... Így képen elég csúfnak látszik, vagy csak egyszerűen modern. Majd kiderül, hogy a valóságban hogy fog tetszeni nekünk.




A következő, a Triton szökőkút, az biztosan gyönyörű. Remélem, hogy ezt majd esti fényben csodálhatjuk meg.
  

 A szökőkút közelében van Antonio Sciortino másik híres szobra is, a Krisztus király.

Kristu Re

A második napunkon át fogunk kompozni Sliemmába.


Itt a kompmenetrend:


 



 Az esti csavargás pedig ismételten Valettában lesz ahol a Szent Elmo erődöt, a Szent Elmo hidat, a harangot, a város névadójáról, Jean de Valette lovagról készült szobrokat és egyéb csodás épületet és szobrot nézünk meg.

St.Elmo erőd

St.Elmo híd

Jean de Valette

Szabadtéri színház
Kikötői harang


 Ami még igazán érdekel, az a Kínai kert. Remélhetőleg belefér az első vagy a második napunkba.













A harmadik napon megyünk Bugibbába, ahol Teri fia él. A többi programunk nyilván függ tőlük is. Azt azért leírom, hogy mia az, amit szeretnék látni.

Először Gozó szigetén Marsalforn településen a Megváltó Krisztus szobra érdekelne. A szigetre nyilván komppal vagy hajóval fogunk átmenni.


A szobor a Tas Salvatur nevű dombon helyezkedik el, kitárt karokkal áll ott, és Rabat felé néz (kísértetiesen hasonlít a Lisszabonban már látott Krisztus király szoborhoz). 


Sajnos, a szigeten lévő (volt) Azúr Ablakot már nem fogom látni, mivel az a múlt évben összeomlott.

Bugibba közelében van a Szent Pál sziget is, ahol a hajótörést szenvedett Szent Pál szobra látható. 
Ahogy olvasgattam az út tervezésekor, Máltán amolyan Szent Pál kultusz van. Egy csomó templomot neveztek el róla, és több szobor is van a szigeten, mely róla készült. Nem is beszélve a képekről, freskókról. Egyik ilyen Szent Pálról elnevezett templom a rabati:

Ez a templom olyan, mintha már láttam volna... :-) Természetesen nem, de a hasonlóság az olaszországi, főként a szicíliai templomokra, eléggé szembetűnő.  
Most a marokkói utam után még inkább feltűnt számomra,   a város Rabat (előváros) elnevezése, ami a marokkói főváros neve is,
és Mdina, ami pedig nagyon hajaz a Medina (óváros) elnevezésre. Nyilván, ezen a szigeten éppen olyan jelentős mértékű az arab, mint az olasz behatás is, ezért tűnik némely fotó úgy, mintha már láttam volna.

Szeretném még látni Mosta városában a Routonde templom az, ami nagyon érdekel. Hatalmas. Kimagaslik az épületek között. Nevét nyilván az alakjáról kapta.
 
Messziről és közelről egyaránt lenyűgöző!














A másik látványosság, amit még szeretnék látni, az a Popey-falu a kedves, mesebeli házacskáival.

Ha lesz még időnk, akkor az Akvárium is érdekes lehet. Bár nem hiszem, hogy a Lisszaboni Ócenáriumnál érdekesebb lenne, de ennek ellenére szívesen megnézném. 


Remélem, ennyi belefér majd az utunkba. Aztán irány a reptér!






És ezzel a jelképes tortával kívánok barátnőmnek és nekem is újabb emlékezetes szülinapot!


Verona 2024

 A korábbi évekhez hasonlóan reggel összeszedtem a társaságot, ötkor már neki is vágtunk az útnak. Útitársaim: Léda, Gabi és Ildikó. Az útvo...